wtorek, 22 stycznia 2013

"Chińszczyzna" na szybko


bo są takie dni, kiedy się nie chce, nie ma czasu, kiedy trzeba na szybko, prosto
a mrożonki i gotowe mieszanki przypraw też są dla ludzi
czyli obiad w 20 minut poproszę dziś

Składniki:
  • dwie duże piersi z kurczaka
  • 200g makaronu sojowego
  • mieszanka chińska Hortex
  • Fix Knorr do potraw chińskich
  • sos sojowo-grzybowy

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w sporej wielkości kostkę, lekko solimy i podsmażamy (najlepiej w woku bez tłuszczu). Przyprawę rozrabiamy w 300ml zimnej wody i dodajemy do kurczaka razem z paczką chińskich warzyw. Polewamy wszystko sosem sojowym lub sojowo-grzybowym i całość dokładnie mieszamy. Gotujemy kilkanaście minut co jakiś czas mieszając.
W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy wodę - po zagotowaniu wyłączamy palnik, wrzucamy makaron, przykrywamy garnek i czekamy 5 minut aż makaron spęcznieje.
Przygotowany makaron tniemy nożyczkami na nieco krótsze nitki, dorzucamy na patelnię do kurczaka, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Et voilà, koniec roboty. Chińszczyzna w nieprzypadkowym cudzysłowie gotowa.

problem? no problem

2 komentarze:

  1. moja mam robi podobną :) uwielbiam ją,
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i pyszne, uwielbiam takie dania, w lidlu wkrótce tydzień azjatycki, więc coś pysznego również wyczaruję:)

    OdpowiedzUsuń