poniedziałek, 21 stycznia 2013

Murzyn. Najzwyklejszy.


Składniki:
  • 2 szklanki cukru drobnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • margaryna do pieczenia 250g
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • kieliszek 30 ml wódki

Przygotowanie:

Masło wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż wszystko się rozpuści tworząc jednolitą masę. Dodajemy kakao i odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnej masy dolewamy wódkę oraz wodę. Mieszamy, a następnie odlewamy pół szklanki na polewę. Pozostałą część miksujemy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy ją do ciasta - mieszamy wszystko łychą (nie mikserem!).
Przelewamy masę do formy (średnica ok. 28cm) i pieczemy 45 minut (po 30 minutach warto już sprawdzać ciacho patyczkiem, ja zwykle piekę ok. 35-40 minut) w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto smarujemy polewą.

PS W lato do murzynka dosypuję często szklankę zgniecionych owoców leśnych (malin, jagód) - tuż przed dodaniem ubitej piany z białek - polecam, pycha :)

a spać się nie chce i nucę, i podśpiewuję, i tańczę http://youtu.be/j6RlReygpj4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz