Składniki:
- 2 szklanki cukru drobnego
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- margaryna do pieczenia 250g
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- kieliszek 30 ml wódki
Przygotowanie:
Masło wrzucamy do rondelka, dosypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż wszystko się rozpuści tworząc jednolitą masę. Dodajemy kakao i odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnej masy dolewamy wódkę oraz wodę. Mieszamy, a następnie odlewamy pół szklanki na polewę. Pozostałą część miksujemy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy ją do ciasta - mieszamy wszystko łychą (nie mikserem!).
Przelewamy masę do formy (średnica ok. 28cm) i pieczemy 45 minut (po 30 minutach warto już sprawdzać ciacho patyczkiem, ja zwykle piekę ok. 35-40 minut) w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto smarujemy polewą.
PS W lato do murzynka dosypuję często szklankę zgniecionych owoców leśnych (malin, jagód) - tuż przed dodaniem ubitej piany z białek - polecam, pycha :)
a spać się nie chce i nucę, i podśpiewuję, i tańczę http://youtu.be/j6RlReygpj4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz