niedziela, 16 grudnia 2012

Ciastka owsiane z bakaliami

Składniki (na około 20 sztuk ciastek):
  • 125g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50g rodzynek
  • 50g żurawiny
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 8 suszonych moreli
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy w jednej misce z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i ucieramy dalej na jednolitą masę. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy dokładnie łyżką.

Suszone owoce można namoczyć chwilę w wodzie lub alkoholu. Morele i śliwki kroimy w kostkę wielkości rodzynek. Wsypujemy wszystkie bakalie do ciasta i znów mieszamy łychą.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Na blaszce rozkładamy pergamin, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, wykładamy je na pergamin i spłaszczamy dłonią/łyżeczką. 
Pieczemy przez 15-20 minut - od około dziesiątej minuty warto obserwować, czy się nie przypalają.

Studzimy na kratce, zagryzamy leniwie do niedzielnej popołudniowej kawy lub w ramach pospiesznego poniedziałkowego śniadania w drodze do tramwaju, z laptopem pod pachą ;)

1 komentarz: