Składniki (na około 20 sztuk ciastek):
- 125g miękkiej margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 szklanki cukru
- 50g rodzynek
- 50g żurawiny
- 8-10 suszonych śliwek
- 8 suszonych moreli
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy w jednej misce z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i ucieramy dalej na jednolitą masę. Łączymy zawartość obu naczyń, mieszamy dokładnie łyżką.
Suszone owoce można namoczyć chwilę w wodzie lub alkoholu. Morele i śliwki kroimy w kostkę wielkości rodzynek. Wsypujemy wszystkie bakalie do ciasta i znów mieszamy łychą.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Na blaszce rozkładamy pergamin, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, wykładamy je na pergamin i spłaszczamy dłonią/łyżeczką.
Pieczemy przez 15-20 minut - od około dziesiątej minuty warto obserwować, czy się nie przypalają.Studzimy na kratce, zagryzamy leniwie do niedzielnej popołudniowej kawy lub w ramach pospiesznego poniedziałkowego śniadania w drodze do tramwaju, z laptopem pod pachą ;)
na pewno pyszne! zanotuję sobie przepis ;)
OdpowiedzUsuń