Składniki:
- 1 brokuł
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże ziemniaki
- ser feta lub jogurt naturalny
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do bulionu wrzucamy obrane i poćwiartowane ziemniaki, dodajemy też pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy ok.10 minut. Rozdrabniamy brokuł na małe różyczki - wkładamy go do bulionu i gotujemy kolejne 10 minut aż warzywo będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy całość do otrzymania jednolitego kremu, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek sera feta lub wlewamy odrobinę gęstego jogurtu naturalnego. Można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub bez dodatków.
Sobotnio-spokojnie:
http://www.youtube.com/watch?v=zqKZ_WIK5ms
Sobotnio-spokojnie:
http://www.youtube.com/watch?v=zqKZ_WIK5ms
U mnie tez nie dawno byl taki brokulowy kremik :) tylko jeszcze nie doczekal sie publikacji :D
OdpowiedzUsuńa mój się doczekał :D uwielbiam brokuły, a w wersji kremowej zwłaszcza :D
OdpowiedzUsuń