sobota, 15 grudnia 2012

Krem z brokuł


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • ser feta lub jogurt naturalny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Do bulionu wrzucamy obrane i poćwiartowane ziemniaki, dodajemy też pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy ok.10 minut. Rozdrabniamy brokuł na małe różyczki - wkładamy go do bulionu i gotujemy kolejne 10 minut aż warzywo będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i miksujemy całość do otrzymania jednolitego kremu, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek sera feta lub wlewamy odrobinę gęstego jogurtu naturalnego. Można podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub bez dodatków.

Sobotnio-spokojnie:
http://www.youtube.com/watch?v=zqKZ_WIK5ms

2 komentarze:

  1. U mnie tez nie dawno byl taki brokulowy kremik :) tylko jeszcze nie doczekal sie publikacji :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a mój się doczekał :D uwielbiam brokuły, a w wersji kremowej zwłaszcza :D

    OdpowiedzUsuń