wtorek, 27 listopada 2012

Ciastka czekoladowe


Składniki na ok. 50-60 ciastek:
  • 150g czekolady deserowej
  • 240g margaryny do pieczenia
  • 240g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 450g mąki
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszając, następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Masło z cukrem ucieramy na krem - kiedy będzie jednolity, wciąż ucierając dodajemy kolejno jajka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę i miksujemy, na koniec dodając czekoladę i mieszając całość dokładnie. Ciasto może być odrobinę "kleiste". Wstawiamy je do lodówki na ok.1,5h.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę smarujemy odrobiną tłuszczu (ja piekę ciastka na macie silikonowej - nie trzeba wtedy używać już tłuszczu).  
Z ciasta formujemy dłonią kulki (odrobinę mniejsze niż orzech włoski) i układamy na blasze w min. 3-4 cm odstępach, lekko spłaszczając je od góry. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut - świeżo po wyjęciu, jeszcze gorące, obtaczamy w cukrze pudrze. Tej wielkości porcję ciasta piekłam oczywiście na 3 tury ;)

Podawać ostudzone - najlepiej smakują z lodami waniliowymi lub gorzką kawą/herbatą.


...a w słuchawkach...
http://www.youtube.com/watch?v=NSoIWEGL1YM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz