Składniki na jedną kokilkę:
- 1-2 jajka w zależności od wielkości kokilki (u mnie dziś były 2, dlatego się rozlało;))
- 2-3 tosty
- szynka/ boczek
- masło, sól
Dodatki: łyżeczka startego sera/ szczypiorek
Przygotowanie:
Tosty wałkujemy, żeby były zbite i obcinamy brzegi. Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy tostami tak, by utworzył się koszyczek na jajka. Wbijamy jajko, posypujemy szynką i serem, solimy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż jajko z wierzchu lekko się zetnie, ale nadal będzie "galaretowate").
Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę (aż nie będzie parzyło;)) po czym wyjmujemy gniazdo z kokilki (no chyba że się rozleje jak u mnie - wtedy już lepiej jeść z naczynia:)).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz