wtorek, 29 stycznia 2013

Jajko z kokilki, czyli sadzone inaczej


Składniki na jedną kokilkę:

  • 1-2 jajka w zależności od wielkości kokilki (u mnie dziś były 2, dlatego się rozlało;))
  • 2-3 tosty
  • szynka/ boczek
  • masło, sól
    Dodatki: łyżeczka startego sera/ szczypiorek

Przygotowanie:
Tosty wałkujemy, żeby były zbite i obcinamy brzegi. Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy tostami tak, by utworzył się koszyczek na jajka. Wbijamy jajko, posypujemy szynką i serem, solimy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż jajko z wierzchu lekko się zetnie, ale nadal będzie "galaretowate"). 
Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę (aż nie będzie parzyło;)) po czym wyjmujemy gniazdo z kokilki (no chyba że się rozleje jak u mnie - wtedy już lepiej jeść z naczynia:)).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz